Изложба

Крехки сезони

КРЕХКИТЕ СЕЗОНИ НА ДИАНА РАДАНОВА В ИЗЛОЖБА СТЪКЛО

Първата самостоятална изложба накити на варненката Диана Раданова позиционира бижутата от стъкло като знаци за празничност. Неслучайно тя се открива в предколедните дни. В галерия „Нира Ком” са експонирани внушителен брой авторски накити на приложничката, която спечели сърцата на варненската публика през лятото с рециклиращите еко акции „Да претопим пепелниците” и „Чуй бутилката”.

Диана Раданова е ученичка на най-уважавания специалист по художествено топене на стъкло проф. Данаил Николов. Техниката, в която работи, е фюзинг – стопяване на стъклото при температури над 800 градуса. „Всяко палене на пещта ме зарежда с особено очакване – признава Диана. – Това е магията на фюзинга – какъвто и проект да имаш, последната дума е на огъня. Затова го приемам го като мой съавтор и с нетърпение се впускам във всяко следващо преобразяване на материала.”

Изложбата е подредена под мотото „Крехки сезони” заради деликатната изразност на авторката, а и защото годишните времена са сред любимите й теми. Особено сияйни са сериите колие-пръстен-обеци, докоснати от жегата на лятото и от топлината на есента. Тържествено сдържано стоят накитите от Кралската серия, а Венецианската серия грабва с разточителна цветност.
Като представител на силно свързана с морето фамилия Диана Раданова работи постоянно и върху теми, свързани с морето. Специален морски кът позволява на посетителите да се потопят в дълбочините на сините тонове.

Сред най-силните са работите от цикъла „Азбуки”, които представляват измислени от самата авторка писмена, близки до руническите, които стоят като амулети и носят в себе си ехото от далечни времена и култури.

Ефектни фотографии на накити, работа на Нина Локмаджиева, открояват основните теми в изложбата.

Експозицията допълват няколко средноформатни пана, светлинни пана и съдове, които показват възможностите на приложничката при смяната на мащаба.

Играта със светлината е съществен момент от оформлението на изложбата. Със специалното съдействие на осветителен център „Габровски” артистичните обекти са експонирани върху светлинни конструкции, които позволяват на стъклото да разкрие най-празничния си блясък. Интересно е предложението на галерията за еко аранжировка на нетрадиционно коледно дърво, което подсказва, че всеки абажур може да влезе в ролята на елха. Накити, стъклени играчки и ленти могат да преобразят дори един светлинен куб в искрящ център на коледната декорация на дома.